Så fuskas det i sportvärlden

Att det fuskas inom sport är vida känt men förmodligen slår ingen fuskskandal den som det spanska paralympiska basketlaget var orsaken till under de paralympiska spelen år 2000. Spanjorerna tog OS-guld i basket för mentalt handikappade men efter segern visade sig att 10 utav 12 av spelarna inte alls var handikappade. Följden blev förstås att guldmedaljen togs ifrån dem.

Dopning
Inom sport går det att fuska på många sätt men det mest kontroversiella sättet är förmodligen dopning. Vid dopning påverkar idrottaren sin prestationsförmåga på ett eller annat sätt. Ett vanligt exempel är anabola steroider men det finns förstås mängder av andra prestationshöjande preparat och tillvägagångssätt.

Den ryska dopningsskandalen är förmodligen idrottsvärldens största dopningsskandal, där den ryska statsapparaten anklagades för att vara inblandad i en systematisk dopning som sträcker sig över många olika sporter. Ett annat exempel är dopningsskandalen som omgav cyklisten Lance Armstrong.

Matchfixning
En annan form av fusk som brukar skapa stora rubriker är matchfixning. Det kan handla om att en domare blir mutad eller hotad att döma på ett visst sätt eller att domaren själv väljer att döma till ett lags fördel för att denne har satsat pengar på matchen. Ibland mutas också vissa idrottare – eller ett helt lag – för att villigt förlora i matcher eller tävlingar.

En stor matchfixningsskandal blev känd i Sverige under 2017, då flera spelare i Allsvenskan erbjudits mutor och utsatts för hot för att förlora stundande matcher.

Filmning
Ett lite mindre allvarligt fusk är filmning, vilket ju är vanligt inom fotboll, där spelaren till exempel låtsas att den har skadats av en annan spelare i syfte att få en frispark.

Bestraffning vid fusk
Fusk inom idrott kan således vara allt från att låtsas vara skadad eller mentalt handikappad till att ta emot pengar eller mixtra med sin egen kropp. Småfusk ger ofta en varning eller kanske utvisning under en match medan bestraffningen i stora fuskskandaler kan vara avstängning under ett visst antal matcher eller ett visst antal år. Ibland förekommer livstidsavstängning och den fuskare som har stått på segerpallen blir alltid fråntagen sin vinst.